chemist-145199_150.png+doctor-29845_150.png= ?


Jani Kaaron kolumnit ovat herättäneet tunteita Helsingin Sanomien sivuilla. Osa on samaa mieltä ja osalle Kaaron suorat lauseet eivät sovi. Etenkin Kaaron heroiinin testaus kolumni on herättänyt myös muiden lehtien palstoilla keskustelua. Olen itse myönteinen tällaisille kokeiluille, koska lääkärin auktoriteetin vaikutuksen alaisena kenellekään ei voi sattua mitään.

Pikagoogletuksen tuloksena sain tietää Kaarosta joitakin faktoja, kuten esimerkiksi sen, että Kaaro on tehnyt kirjoja ja saanut niistä muutaman palkinnon. Kolumnit taas kertovat ihmisyydestä ja ihmisiin liittyvistä asioista. Kaaro on kirjoittanut myös Tiede- lehteen. Blogin tavoitteena lienee herättää keskustelua eri aihealueista, jotka ovat jollakin tapaa päivän puheen aiheena.

Kommentit ovat erittäin asiallisia, ja niitä kertyy noin 100 yhtä kolumnia kohden. Heroiinikokeilusta kertova kolumni on saanut tähän mennessä 160 kommenttia, joihin jokaiseen on voinut klikata facebookin omaisesti: ’’samaa mieltä’’ ja ’’eri mieltä’’ sekä ’’hyvin argumentoitu’’ ja ’’ei argumentoitu hyvin’’. Palveluun kirjautuminen kommenttien luomiseksi ovat varmasti vieroittaneet turhan puhujat Helsingin Sanomien kommenttipalstalta, mikä on minusta asiallista.

Itse tekstissä Kaaro on hyvin argumentoinut väitettään monesta eri näkökulmasta. Kautta aikojen ihmisten huumeriippuvuudet ja niistä saatavat niin kutsunut euforian tunteet saattavatkin olla lumetta, eikä todellisuudessa näin tapahdu. Syynä tähän voi olla ihmisten repiminen omilta juuriltaan, sosiaalinen painostus tai itse riippuvuus.

Lähteiden käyttäminen lienee yksi tieteellisen kirjoittamisen kulmakivistä. Kaaron kolumnissa lähteitä viljellään useasti, mikä vaikuttaa ainakin minun mielestäni tekstin uskottavuuteen. Eri tutkijoiden kokeiden monipuolisuus on myös yksi uskottavuuden kasvattava tekijä. Jokaisen kirjoituksen lopussa Kaaro esittelee yhden tai useamman kirjan, josta voi lukea lisää aiheeseen liittyen.

Teksti jäi minusta hieman avonaiseksi, koska itse kokeilu ei ollut kolumnin pääaihe, vaikka niin aluksi oletin. Teksti kuitenkin imaisi minut mukaansa hyvin kirjoitetun tekstin osalta. En olisi itse osannut ajatella asiaa noin monesta eri näkökulmasta. Tykkään itse etsiä asioille syitä ja olenkin saanut nyt erilaisen mielikuvan eri riippuvuuksista ja niiden mahdollisista syistä.

Juulia

Lähteet:

Kuvat

www.pixabay.com, Luettu 24.4.2014