Kirjahistoriablogi on Tuija Laineen ylläpitämä blogi. Blogissa Laine kirjoittaa kirjahistorian tutkimuksesta ja tiedotuksesta. Laine on kirjahistorian professori. Blogi on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille, sillä blogissa on myös kirjoihin muuten liittyviä kirjoituksia, kuten viimeisin teksti, mikä käsittelee kirjakauppojen ja antikvariaattien tilannetta Suomessa ja muualla maailmassa.

Blogissa keskitytään tietenkin enemmän kirjahistoriaan suoraan liittyviin asioihin kuten luentojen tai näyttelyjen esittelyyn. Aiheina on ollut British Libraryn näyttely propagandasta ja kirjallisuuden roolista naisten elämässä. Tämä tekee blogista mielenkiintoisen ja mieltä avartavan. Myöskin aiheiden vaihtelu laajasti jokaisen uuden blogi kirjoituksen mukaan toistoa ei tarvitse pelätä. Mahdollisista uusista tutkimustuloksista kerrotaan mahdollisimman selkeästi ja ymmärrettävästi, joten asiaan ei kovin perehtynytkin ymmärtää sen. Blogi kuitenkin keskittyy enemmän luentoihin ja näyttelyihin kuin uuden tutkimustulosten julkaisuun ja kommentointiin.

Laine kirjoittaa blogissa asiatyylillä. Riippuen aiheesta hän voi tuoda hyvin vähän omaa ääntänsä kuuluville. Välillä Laine myös piilottaa mielipiteensä tekstiin niin hyvin että on hankala sanoa onko kyseessä referointi vai Laineen oma mielipide asiasta.

Otan tarkempaa tarkasteluun 23.2. julkaistun Elämää lukijana kirjoituksen. Tekstissä Laine käsittelee lukemisen siirtymistä jatkuvasti enemmän ja enemmän sähköiseksi. Laine on kuitenkin sitä mieltä että perinteinen kirja tulee säilymään vielä pitkään viitaten Suomen kirjahistoriallisen seuran ja Suomen Kirjallisuuden Seuran Elämää lukijana -keruuseen, jossa kerätään lukemiseen liittyviä muistoja. Keruuseen osallistuneet henkilöt Laineen mukaan lukevat vapaa-aikana paljon mieluummin painettua tekstiä kuin sähköisessä muodossa olevaa tekstiä. Laine myös huomattaa lopussa kuinka äänikirjojen tullessa 1800-luvulla painettujen kirjojen uskottiin mahdollisesti häviävän, mutta joutuikin vain tekemään tilaa uudelle tulokkaalle.

Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä Laineen kanssa, että olisi harmi jos painettu kirja tulisi kokonaan häviämään. Tällä hetkellä en vielä pidä pelkoa painetun kirjan häviämisestä kovin todennäköisenä, sillä myynti on varsin hyvällä tasolla. Ainakin Suomessa, jos ei muualla. Joku päivä, varsinkin jos sähköistyminen jatkuu samalla tavalla, sähköinen kirja tulee syrjäyttämään painetun kirjan ja kirjoista, riippumatta mikä kirja on kyseessä, tulee yleisiä keräilykohteita. Keräilijät ovat mahdollisesti silloin hieman outoja henkilöitä, kuten intohimoiset keräilijät yleisesti nähdään.

9689712379_cb6599218a_z-normal.jpg

Kirjojen tulevaisuus (kuva: http://www.findbestweb.com/internet/free-ebook-download-websites/)

 

Jos kiinnostuit keruusta, tässä linkki: http://www.finlit.fi/arkistot/keruut/lukija/