k%C3%A4yt%C3%B6stavat.jpg

Olemme tarkastelleet Myytinmurtaja -blogia, joka keskittyy sukupuoliroolien epäjohdonmukaisuuteen. Blogin kirjoittaja esiintyy anonyyminä, eikä kerro taustastaan, joten on vaikea saada kokonaiskuvaa mihin hänen kantansa perustuu.  Blogin tavoitteena on herättää keskustelua eri sukupuoliroolien nykytilasta. Kohderyhmänä ovat aikuiset, jotka ovat kiinnostuneet nykypäivän sukupuolirooleista ja sen tuomista haasteista.

Kirjoittaja on ottanut kantaa mediassa esillä olleisiin ajankohtaisiin aiheisiin, joten kirjoitukset ovat lähinnä mielipidekirjoituksia. Kirjoittaja herättää lukijan mielenkiinnon uutisista otetuilla sitaateilla ja tuo näiden avulla esille oman mielipiteensä uutisiin. Blogin kirjoitukset ovat saaneet paljon kommentteja ja usein kommentoijat esittävät kysymyksiä kirjoittajalle kirjoituksiin liittyen. Kommentoijat haastavat kirjoittajan mielipiteitä, mikä saa lukijan pohtimaan myös omaa kantaansa asiaan. Blogin kieli on hyvin kärjistettyä ja puhekieltä, joten se herättää lukijat tuomaan oman kantansa esiin ja osallistumaan keskusteluun. Blogissa käsitellään vain vähän tutkimuksia, vaikka lukijana olisi mielenkiintoista saada tietää enemmän aiheeseen liittyen tehdyistä tutkimuksista. 

Valitsimme lähempään tarkasteluun Siskokset kuin ilvekset -kirjoituksen, joka on julkaistu 4. syyskuuta 2011. Tekstissä kirjoittaja väittää, että ajaakseen jonkun ihmisryhmän etua, kaikista ryhmän edustajista ei silti tarvitse pitää. Kirjoittaja perustelee asiaansa esimerkin tavoin. Esimerkkinä on naisten oikeuksien ajaminen niin, että ajaa naisten oikeuksia sen takia, että se on oikein, eikä sen takia, että kaikki naiset olisivat sen ansainneet.

Olemme kirjoittajan kanssa samoilla linjoilla kirjoituksen perusajatuksesta eli siitä, että eri ryhmien edustajista ei tarvitse pitää, vaikka ajaisikin heidän asioitaan, mutta heidän kanssaan pitää tulla toimeen. Kommenteissa nousevat esiin sanat valinnanvapaus ja erilaisuus. Nämä kytkeytyvät siihen, että meillä on vapaus valita esimerkiksi mitä asiaa ajamme ja millä tavoin. Voimme nähdä itsemme vertauskuvallisesti ilveksinä puolustamassa samaa asiaa.Toisaalta voimme olla myös erilaisia muiden kantaaottavien kanssa, mutta sen ei pitäisi kuitenkaan estää meitä ajamasta samaa asiaa. 

Hyvän verkkotekstin piirteitä kirjoituksessa ovat kiinnostava otsikointi ja tiivis ja ytimekäs kirjoitus. Kirjoittaja johdattelee lukijaa aiheeseen retorisilla kysymyksillä ja samalla puhuttelee blogin kohderyhmää. Kirjoituksessa on nähtävissä myös verkkotekstin huonoja piirteitä kuten kiroilu, sillä se ei luo aiheesta asiallista kuvaa. Huomionarvoista lukijalle on ongelmallinen linkkien käyttö, sillä linkit johtavat aikaisempiin blogiteksteihin, jonka vuoksi tekstin sisältö on hyvin rönsyilevää ja pitkäveteistä. Myös vähäinen argumentointi ja omiin mielipiteisiin vetoaminen syö kirjoittajan vakuuttavuutta. 

Kirjoittaja haastaa lukijan miettimään muuttuvassa yhteiskunnassamme miesten ja naisten välisiä muuttuvia ja monipuolistuvia sukupuolirooleja. Kirjoitukset saavat kenet tahansa pohtimaan omaa käsitystään ja suhtautumistaan sukupuolirooleihin.

Kuva: http://www.venajaseura.com/sites/default/files/imagecache/keskikoko/k%C3%A4yt%C3%B6stavat.jpg

Sanni ja Essi